„Światowy Dzień Jabłka”- 28 września przypada Światowy Dzień Jabłka. Dzieci poznawały zdrowotne właściwości jabłek, sposoby ich przerabiania; pieczenie, gotowanie, smażenie. Odbyło się również bicie rekordu: „Jabłkożercy”- dzieci z grupy I i II przygotowały jabłka do spożycia; myjąc je w wodzie. Następnie spożywały jabłka na surowo. Starsze dzieci bawiły się z jabłkiem i w jabłko w czasie zabaw matematycznych. stosując formę : jabłko odpowiadając na różne pytania.
Ciekawostki: Na świecie istnieje ponad 8 tys. odmian jabłek, od takich, które mają wielkość ziarnka grochu po takie, które rozmiarem przypominają małą dynię. W Polsce uprawia się ok. 14 gatunków tych owoców. Wśród najpopularniejszych są: Idared, Szampion, Jonagold, Ligol i Gloster. 100 gramowe soczyste jabłko ma tylko ok. 50 kalorii oraz jest doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają w trawieniu pokarmu. W jednym świeżym jabłku znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, A, E i K. To jednak nie wszystko. W jabłku znajdują się bardzo silne antyoksydanty, takie jak: katechiny, procyjanidyny, kwas chlorogenowy. Są one szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i wykazują silne działania przeciwzapalne.
Gr I
Gr II
Gr III
Gr IV
Gr V